dissabte, 27 de juny del 2020

CATALUNYA RÀDIO I L'ONA MITJANA


Als anys 80 l'ona mitjana encara tenia una gran part de l'audiència radiofònica, però va ser durant 1985 quan va perdre aquesta hegemonia i la freqüència modulada (FM) va superar per primera vegada en audiència a l'ona mitjana (OM). Però l'OM tenia l'avantatge de què podia fer arribar el senyal de Catalunya Ràdio molt més enllà del territori català, fet que potser no agradava gaire al govern central.

Els antecedents de Catalunya Ràdio.

Abans de la creació per part de la Generalitat de Catalunya Ràdio va haver-hi contactes amb Radiocadena per a estudiar la possibilitat de venda d'una emissora d'aquesta cadena pertanyent a RTVE. No es va arribar a cap acord perquè l'estructura tècnica de les emissores era molt vella, els centres eren mal distribuïts per Catalunya, i el personal no es considerava adient. Després es va considerar la possibilitat d'adquirir l'antiga Radio 5 d'ona mitjana, tancada per RTVE però no van arribar a haver-hi negociacions.



1985: ara és l'hora d'emetre Catalunya Ràdio per l'ona mitjana.

El 20 de juny de 1983 engeguen les emissions de Catalunya Ràdio per l'FM amb una estructura pròpia, però quan fa menys de 2 anys de l'inici de les seves emissions es planteja de nou emetre també per l'OM, però l'Estat segueix negant a la Generalitat obtenir una llicència pròpia d'OM.
El 1985 la situació de l'FM era caòtica a causa del nombre d'emissores que hi havia entre les legalitzades, "pirates" i municipals, i fa convenient, segons els tècnics de la Generalitat, una diversificació de l'oferta de Catalunya Ràdio a través l'ona mitjana.
Sense llicència no es pot emetre per l'ona mitjana, i si l'Estat no n'atorga cap a la Generalitat, només queda una altra sortida, comprar-ne una.
Com a alternativa queda la possibilitat d'adquirir una emisora catalana d'ona mitjana i llavors Catalunya Ràdio podria servir la seva freqüència sense cap dificultat. A finals de gener de 1985, s'entra amb contacte amb Ràdio Sabadell que llavors emetia pels 882 kHz de l'OM, però a més de l'emissora vallesana, també van mantenir-se contactes amb Ràdio Manresa, emissora associada a la Cadena SER, i també es va contemplar l'opció de llogar al Govern andorrà l'emissor de Sud Ràdio que havia emès pels 819 kHz de l'ona mitjana des del Port d'Envalira, però el seu elevat cost i manteniment van impedir tornar a posar-lo en marxa.

Ràdio Sabadell, és l'escollida

El 10 de juliol "La Vanguardia" informa que Joan Granados, llavors director general de la Corporació Catalana de Ràdio i Televisió (CCRTV), inicia negociacions amb la Caixa de Sabadell per comprar la participació que té aquesta entitat amb l'empresa que explota Ràdio Sabadell i manté entrevistes amb el seu director general, Miquel Forrellad. Caixa Sabadell té el 63% de les accions de "Emisiones de Publicidad, SA", empresa que explota l'ona mitjana d'EAJ 20 Ràdio Sabadell i sembla disposada a vendre la seva participació majoritària a l'emissora. Per ara també s'ha interessat per la compra un grup privat i el llavors alcalde de Sabadell, Antoni Farrés no s'oposa a l'operació, però opina que l'Ajuntament de Sabadell hauria d'estar present a la futura configuració de Ràdio Sabadell. 



Les negociacions es centren en la valoració econòmica de les accions en venda i en els aspectes jurídics que la venda pot tenir per a una empresa pública com és la CCRTV.
Al setembre segons "El Correo Catalán" la CCRTV ha sol·licitat verbalment i per escrit que l'Administració central atorgui a la CCRTV una freqüència d'ona mitjana i demana poder fer servir els 702 kHz de l'antiga Ràdio Andorra, freqüència ja utilitzada per Radio Miramar entre 1981 i 1982 amb l'autorització de l'Administració central.
El 17 d'octubre es celebra una comissió de control parlamentari, i els grups de CiU, PSUC i Coalición Popular van preguntar a Joan Granados i Agustí Farré (director de Catalunya Ràdio) com anaven les negociacions per emetre per OM. "La Vanguardia" informa que segons ells les possibilitats tècniques de fer funcionar l'ona mitjana existien, perquè a l'Estat espanyol hi havia moltes freqüències lliures i disponibles, inclosa la de Ràdio Andorra, i que, per tant tot depenia de la voluntat política de concedir-la. Per ara les úniques gestions dutes a terme amb Ràdio Sabadell, amb la que s'havia signat un precontracte de compravenda de part de les accions per 50 milions de pessetes, però que tot depenia del nou pressupost de la CCRTV i de si el Govern central concedia o no la freqüència de l'ona mitjana.
Les negociacions entre la CCRTV i la Caixa de Sabadell s'allarguen, però a finals de desembre sembla que apareix la llum al final del túnel, "La Vanguardia" publica que només falta l'autorització de la "Dirección General de Medios de Comunicación de la Administración Central" perquè Catalunya Ràdio pugui emetre per l'ona mitjana, i durant el gener de 1986 començaria un període transitori a on la programació de Ràdio Sabadell aniria modificant-se, als matins hi haurà un magazine conduït per Salvador Escamillas'emitiran els informatius llargs de les 7, 14, 20 i 23:30 hores i s'oferiran la majoria de les retransmissions esportives de Catalunya Ràdio. Paral·lelament es realitzarà una operació de modernització tècnica amb la finalitat de què l'emissora pugui ser escoltada per la major part de la població catalana.

                                       Imatges de Radio Sabadell EAJ 20 al 1976

Aquest fet fa que els treballadors de Ràdio Sabadell interrompessin intermitentment la programació de l'emissora fins que la Caixa d'Estalvis de Sabadell, propietària encara de l'emissora, no aclareixi que passarà amb els seus llocs de treball quan es faci efectiva la venda de l'emissora a la CCRTV. Durant uns dies ja s'han fet connexions de Ràdio Sabadell amb Catalunya Ràdio, encara que la vinculació encara no és oficial, i a causa de la incertesa laboral els treballadors decideixen que les connexions amb Catalunya Ràdio no es facin els dies 31 de desembre i 1 i 6 de gener. Finalment la connexió de cap d'any es realitza, però desconeixem si es va fer la connexió del dia de reis. D'aquests dies recordo haver escoltat pels 882 kHz un programa dedicat a l'Alguer, i que no s'emetia per l'FM de Catalunya Ràdio, només s'escoltava per Ràdio Sabadell.
Imatges de Radio Sabadell EAJ 20 al 1976


1986, arriba el desacord: Catalunya Ràdio no emetrà per l'ona mitjana.

Les negociacions segueixen, però el 4 d'abril de 1986 salta a "La Vanguardia" la notícia del desacord i les negociacions es trenquen definitivament. Fins llavors ja s'havia iniciat l'emissió conjunta de diversos programes i informatius. Segons informa "El País", fonts vinculades a les negociacions han desmentit que la ruptura es degui a raons polítiques, a la pressió que va suposar una campanya ciutadana en contra de què l'emissora perdés el seu caràcter comarcal o a dificultats amb l'Administració central, que per ara havien tramitat sense inconvenients els documents necessaris pel canvi d'accions. El 15 de maig en una nova sessió de control al Parlament, Enric Granados informa que les gestions para adquirir Ràdio Sabadell encara no havien finalitzat, però tot ja apuntava que la CCRTV tenia ja altres interessos com el projecte de construir una torre de comunicacions i de cablejar l'àrea metropolitana barcelonesa.

Què va passar amb Ràdio Sabadell?

Ja entrat el mes de setembre de 1985 Ràdio Sabadell inicia una nova programació amb Ràdio Comarques Catalanes, però el juny de 1987 la COPE compra a Caixa de Sabadell el 70% de les accions de l'emissora i passa a controlar-la. El 1994 la COPE va vendre's Ràdio Sabadell a Premsa d'Osona (PROSA), empresa editora del diari El 9 Nou, que al cap d'un mes va vendre's l'emissora al Consorci de Comunicació Local (CCL) de la Diputació de Barcelona per 180 milions de pessetes. Llavors l'antiga EAJ 20 emetia tota la programació d
e COM Ràdio passant a emetre íntegrament en català. Uns anys més tard es convertia en LatinCOM, després va passar a dir-se breument Com Ràdio 2 i des del setembre de 2012 va anomenar-se La Xarxa. 


Finalment el juliol de 2014 el CCL apagava els 882 KHz de l'ona mitjana i durant 2015 es desmantellava el centre emissor d'Els Gallecs situat al terme municipal de Mollet del Vallès. La certificació de la fi de EAJ20 queda formalitzada el 13 de novembre del 2015 en ser retornada a l'administració central la llicència i quedant així extingida. Però hi va haver un darrer intent per part de la Diputació de Barcelona de cedir el centre emissor a Catalunya Ràdio, però l'elevat cost del manteniment va impedir la seva continuïtat. Ara EAJ 20 ja és història, però el nom de Ràdio Sabadell va reaparèixer com a emissora municipal emetent per FM el 2001 i pot escoltar-se ara pels 94.6 MHz, o per internet https://radiosabadell.fm/.

Mentrestant l'ona mitjana agonitza arreu d'Europa tancant-se cada vegada més centres emissors, ja que la seva digitalització mitjançant la tecnologia DRM no ha acabat d'imposar-se, i la qualitat d'emissió de la quasi centenària emissió d'AM (Amplitud modulada) ha quedat fora de lloc pel que fa a qualitat, respecte a les tecnologies digitals i l'encara vigent FM.

                                                                                                                                                                                 Jordi Brunet

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada