diumenge, 8 de gener de 2023

LA FI DE LES EMISSIONS D'ONA MITJANA A EUROPA, UN FET SENSE ATURADOR. PART 1

Moltes de les emissores llegendàries europees de l'ona mitjana (OM) ja han deixat d'emetre en aquesta banda. La constant pèrdua d'oients a causa de la imparable innovació tecnològica, aboca a la mort a aquesta històrica banda pionera de la ràdio. 

El començament de la fi de l'ona mitjana podem situar-la quan l'FM va superar-la en oients, fet degut al passar moltes emissores d'OM a emetre la seva programació també per FM. Encara que l'OM arribés molt més lluny, la millor qualitat del so de l'FM feia perdre oients a una OM que amb els avanços tecnològics començava a defallir.


TANCAMENTS A L'ONA MITJANA CATALANA


El 14 de novembre de 2024 Ràdio Barcelona SER EAJ 1 complirà 100 anys i serien 100 anys emetent en el sistema AM (Amplitud Modulada) per la banda d'ona mitjana, però es complirà aquest aniversari amb els 666 kHz en marxa?L'abril del 2021 Ràdio Barcelona ja va reduir la potència a 1,5 Kw per a estalviar en la factura d'electricitat, quan l'emissor situat a Sant Boi pot emetre fins amb 50 Kw


Dues imatges de l'emissor Harris de Ràdio Barcelona situat al centre emissor de Sant Boi als anys 90.

En menys de 2 anys sabrem si encara és actiu i pot celebrar Ràdio Barcelona els 100 anys emetent en AM.Però des dels anys 80 ja han sigut diverses les emissores d'OM catalanes que han tancat, la primera va ser Radio Peninsular emissora comercial i amb publicitat de RNE (Radio Nacional de España) que emetia pels 1413 kHz des de Montjuïc, i el 1991 va tancar l'emissora depenent de RNERadio 5 Tàrrega que utilitzava la freqüència dels 1314 kHz.

Ja entrat el segle XXI han tancat més emissores catalanes d'OM, com les de la COPE a Figueres 1269 kHz, Reus 1143 kHz i Vilanova i la Geltrú 1485 kHz. En aquest darrer cas la COPE tenia llogada l'emissora a Vocento, i el tancament es va deure al fet que un llamp va fer malbé les instal·lacions i la propietària del centre emissor no va procedir a reparar-lo, restant des del juliol de 2015 tancada la històrica emissora vilanovina EAJ 35.El centre emissor de l'antiga EAJ 35 situat als afores de Vilanova i la Geltrú durant el 2020.

També va emetre per l'OM l'emissora pública de la Diputació de Barcelona COM Ràdio, que va utilitzar durant uns anys els 882 kHz de l'antiga Ràdio Sabadell, però la COM Ràdio va tancar l'OM, va retornar la llicència EAJ 20 al govern espanyol i va desmantellar l'antena d'OM.


L'antiga Ràdio Terrassa EAJ 25, va ser comprada el 2006 per l'empresari radiofònic espanyol Blas Herrero, al qual li interessava fer-se amb la freqüència d'FM, els 95.50 MHz per a on emetia l'exitosa Ràdio Club 25, per a emetre-hi la seva cadena musical Kiss FM. En el mateix paquet accionarial hi havia Ràdio Terrassa, que va passar d'emetre la programació local i de la Cadena SER, a emetre la cadena musical HIT FM. A finals de desembre de 2018 HIT FM va acabar tancant els 828 kHz per avaria de l'emissor, però encara es manté l'antena a Terrassa.

                                          El centre emissor de Ràdio Terrassa a l'estiu de 2021.

Actualment, COPE Lleida 1224 kHz està aturada i desconec si tornarà a emetre, però Ràdio Manresa SER 1539 kHz, sí que ha tornat a emetre amb bastant potència, després d'estar mesos aturada. Una altra emissora que pateix sovint avaries és RNE Radio 1 Tortosa 693 kHz i quan passa pot estar dies en silenci.


TANCAMENTS A L'ONA MITJANA ESPANYOLA

Fa uns mesos s'informava que la SER té la intenció de no reparar els emissors d'OM que vagin avariant-se i anar tancant les freqüències d'OM, sense concretar-ne cap data. Durant el passat juny dues emissores d'ona mitjana de la SER van tancar, es tractaven de Radio Mallorca 1080 KHz i Radio Córdoba 1575 kHz una emissora que feia 89 anys que emetia per l'OM.


També la Cadena COPE ja fa temps que va pel mateix camí, darrerament han tancat COPE Vigo 900 kHz, COPE Pamplona 1134 kHz, COPE Cantabria 1215 kHz, i COPE Mallorca 1224 kHz que era la darrera COPE balear que seguia emetent per l'OM, després dels tancaments, ja fa anys, de COPE Ciutadella 1134 kHz i COPE Eivissa 837 kHz. Però la COPE ja fa anys que va tancant emissores d'OM per tot Espanya com: COPE Puertollano 1134 kHz, Astorga 1134 kHz i Ciudad Real 1269 kHz al 2014 i les COPE Avilés 1143 kHz, COPE Lorca 1215 kHz, COPE Albacete 1224 kHz, al 2015.


Onda Cero manté per ara les freqüències d'OM, havent tancat només Onda Cero Antequera 1485 kHz.


A les Illes Canàries també van tancar-se 2 emissores d'OM, l'educativa Radio ECCA 1269 kHz i l'antiga Radio Las Palmas EAJ 50 1008 kHz que en la seva darrera etapa emetia la programació de la cadena esRadio.


A Madrid va tancar el passat mes de març Radio Inter 918 kHz, una emissora creada pel cunyat de Franco, Ramón Serrano Suñer, i ara propietat de l'empresa de capital xinès International Media Group, la qual acabava de renovar el seu centre emissor al 2020. Però a causa de problemes econòmics va acabar tancant l'OM, un fet que el 2019 ja va passar tornant a emetre mesos més tard amb el nou equipament, però ara el tancament sembla definitiu. Els terrenys a on està situada l'antena d'OM és l'actiu d'alt valor que li queda a Radio Inter.

I és que aquest alt valor dels terrenys a on se situen les antenes és també la causa del tancament d'altres emissores d'OM, i és que a diferència de l'FM no cal que l'antena d'OM estigui en un cim i en algun cas, com el de Radio Pamplona SER 1575 kHz, van trobar-se que el terreny a on se situava l'antena podia ser edificable i van decidir tancar les emissions en lloc de cercar un terreny alternatiu. Aquest també va ser el cas de RNE Radio 5 Marbella 567 kHz que va deixar d'emetre el gener de 2015 al no renovar-se l'acord de lloguer dels terrenys a on se situava l'antena per part dels seus propietaris.

Un cas diferent va ser el de la EITB (Euskal Irratia Telebista), l'ens autonòmic basc de ràdio i TV, que al 1982 va comprar Radio Vitoria 1602 kHz per incloure-la a la seva xarxa, i anys més tard va engegar 6 emissores més d'OM per emetre-hi Radio Euskadi en castellà: 756, 819 i 963 kHz amb 10 Kw de potència i Euskadi Irratia en basc: 1197, 1386 i 1476 kHz amb 50 Kw de potència. Però l'u maig de 2013 va tancar-les argumentant el seu alt cost de manteniment, la millora de la xarxa d'FM i l'increment de l'ús d'internet per escoltar les seves emissores. 

Una altra emissora basca d'OM que va tancar va ser l'eclesiàstica Radio Popular de San Sebastián que emetia per 1224 kHz.

Pel que fa a l'emissora estatal RNE (Radio Nacional de España) sabem que darrerament ha baixat la potència de diversos centres emissors i ha posat al dia les instal·lacions de Palau de Plegamans des d'on emeten RNE Radio 1 738 kHz i RNE Radio 576 kHz. Per exemple RNE Radio 1 podria emetre des de Palau de Plegamans amb 300 kW de potència i ara ho fa amb 150 kW de dia i 100 kW de nit, no arribant de dia el senyal tan nítida a zones com el Pirineu.

A inicis del 2007 RNE va iniciar unes proves d'emissió digital durant uns mesos per l'OM amb el sistema DRM (Digital Radio Mondiale), RNE emetia des d'Arganda del Rey utilitzant els 1359 kHz amb 10 kW de potència. Aquestes proves es van quedar aquí i aquest sistema continua sent experimental per l'ona mitjana, emetent-hi actualment a Europa només un emissor situat a Txèquia emprant els 954 kHz.

Vídeo de https://www.youtube.com/@CanalTeleco

Des del centre emissor d'Arganda del Rey i pels mateixos 1359 kHz, emetia de nit RNE amb 600 kW de potència i amb una antena "ionosfèrica" també de manera experimental, aquestes emissions van finalitzar al 2008. En l'actualitat per al govern espanyol és estratègic mantenir els centres emissors d'OM de RNE, cosa que no ha estar així per a altres governs europeus com els de França, Alemanya, Gran Bretanya o el darrer cas d'Itàlia.

EL DARRER TANCAMENT EUROPEU D'UNA XARXA D'ONA MITJANA ESTATAL

Itàlia va finalitzar les emissions de la RAI per l'OM el passat 11 de setembre, l'emissora estatal va tancar tots els seus centres emissors d'OM, incloent-hi el mític emissor milanès de Siziano que emetia dels 900 kHz amb 50 Kw de potència i així vàrem deixar d'escoltar diverses freqüències que arriben a Catalunya inclús de dia, com els 657 kHz de RAI 1 Pisa o els 1062 kHz de la sarda RAI 1 Cagliari.

Així arribava al matí del 21 de gener del 2021 RAI Milano 900 kHz a Vilanova i la Geltrú durant una propagació excepcional de l'OM, receptor XHDATA D-808.

I durant aquest gener ens ha arribat la notícia del fet que la cadena privada britànica Absolute Radio tancarà totes les freqüències de l'OM, des de la potent de 50 Kw de potència emetent pels 1215 kHz, fins a les de baixa potència que emeten per 1197, 1233, 1242 i 1260 kHz . Segons un dels dirigents d'Absolute Radio Ian O'Neill: "La ràdio per OM aporta un 2% dels oients, però comporta un 35% del cost de l'energia necessària per a la transmissió." Una dada demolidora i que justifica que el degoteig de tancaments anirà seguint a la banda de ràdio a on varen començar a circular les ones de ràdio d'AM fa més de cent anys.

Properament, en una segona part d’aquest informe, us faré un repàs sobre la majoria d’emissores d’OM europees que han tancat des dels anys 80 fins entrat el 2023.

                                                                                                                                          Jordi Brunet


LLISTAT D'EMISSORES EUROPEES, AFRICANES I DE L'ORIENT MITJÀ 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada