divendres, 2 de febrer del 2024

EL GRAN PROJECTE DE LA RAC REPUBLICANA

Als anys trenta la ràdio començava a ser un mitjà de comunicació de masses i la televisió donava les seves primeres passes. 

La Generalitat de Catalunya de la segona república va adonar-se del poder que tindrien aquests mitjans de comunicació i va projectar el seu impuls mitjançant la Ràdio Associació de Catalunya (RAC).

-Així comença la ràdio catalana.

Radio Barcelona EAJ-1 va ser creada el 1924 per l'Asociación Nacional de Radiodifusión (ANR), emetent unes hores al dia per l'ona mitjana. Però la crisi económica i la pressió de la dictadura de Primo de Rivera va obligar els seus socis a vendre's l'emissora el 1926. Unión Radio (actualment Cadena SER) va absorbir Radio Barcelona EAJ-1, emetent a partir de llavors gran part de la seva programació en cadena juntament amb Unión Radio Madrid EAJ-7, Radio Bilbao EAJ-9, Radio Sevilla EAJ-5 i Radio Salamanca EAJ -22.
L'ANR encara existeix com a una associació d'oïdors i el gener de 1930 obté una nova llicència, la EAJ 15, i catalanitza el seu nom anomenant-se Ràdio Associació de Catalunya (RAC), però només pot emetre unes poques hores al dia i quan no ho faci Unión Radio Barcelona EAJ-1.

-RAC i la Generalitat republicana.

El 14 d'abril de 1931 es proclama la Segona República espanyola, i l'endemà Francesc Macià com a President de la República catalana, signa un decret perquè Ràdio Associació de Catalunya (RAC) EAJ-15 pugui emetre les 24 hores del dia, convertint-se en competència d'Unión Radio Barcelona i en una emissora propera al nou govern català.


RAC EAJ-15 emet només en català per l'ona mitjana pels 621 kHz amb l'antena situada en un edifici del carrer Àngel Guimerà del barri de les Tres Torres de Barcelona, mentre que 
Unión Radio Barcelona EAJ-1 ho fa des del cim del Tibidabo obtenint una molt millor cobertura, encara que l'antena està mal construïda.

Durant 1932 tècnics de RAC aconsegueixen enviar una "telefoto" utilitzant les ones de ràdio, una veritable fita tècnica d'aquest sistema d'enviar imatges antecessor de la televisió.


Durant el 1933 RAC EAJ-15 millora la cobertura catalana amb 3 noves llicències
de ràdio atorgades a Tarragona EAJ-33, Girona EAJ-38 i Lleida EAJ-42.

-El projecte del Centre Emissor Viladecans.

Ràdio Associació de Catalunya s'ha convertit en cooperativa i vol millorar la seva cobertura radiofònica cap a Barcelona i crear la primera televisió de l'estat. 

L'abril de 1935 RAC compra a Viladecans uns terrenys de 29.582 m2 a l'indret anomenat "Can Rafoles".



El maig de 1936 comencen les obres de l'edifici i les antenes al terreny de Viladecans, quant a la part tècnica, el director de RAC Tomàs Roig i Llop, viatja a Berlin per a fer fa la comanda de la nova emissora d'ona mitjana que serà proporcionada per l'empresa alemanya Telefunken. Es tracta d'un potent transmissor de 20 kW de potència amb el qual RAC podrà arribar més lluny amb un cost de 349.000 pessetes a pagar en mensualitats fins a inicis de 1939. Les obres de l'edifici i antenes volen enllestir-se a l'estiu de 1936 i la posada en marxa estava prevista pel gener de 1937. En aquestes fotos trobades a la Biblioteca Digital Hispánica per en Juan Jaramillo Blasco i identificades per mi, podem veure les obres de la seva construcció:















-La Guerra Civil Espanyola mata el somni de RAC.

Mentre a l'Alemanya es preparaven els Jocs Olímpics d'estiu, els quals serien televisats, a Espanya s'estava gestant un cop d'estat que es portaria a terme el 18 de juliol de 1936.

Una de les emissores d'Unión Ràdio, Radio Sevilla EAJ-7 es converteix en una arma de guerra i propaganda de les tropes colpistes difonent els discursos del general Queipo de Llano, i tant la Unión Radio Barcelona com Ràdio Associació de Catalunya passen a ser controlades el 5 d'octubre pel Comissionat de Propaganda de la Generalitat de Catalunya.

L'emissor de Telefunken arriba a la frontera francoespanyola d' Hendaia, i Hitler l'entrega a les tropes nacionals, mai arribaria el Telefunken a Viladecans.
Sobre a on acaba aquest emissor hi ha la teoria de què serveix per a posar en marxa Radio Nacional de España a Salamanca el 19 de gener de 1937, i altres historiadors radiofònics diuen que aquesta emissora de Salamanca es va posar en marxa amb 4 camions regalats per Joseph Goebbels a Franco, uns aparells utilitzats per Hitler als JJ.OO de Berlin i que van arribar al port de Vigo. 

Curiosament, la potencia i marca dels dos suposats emissors coincideixen, una emissora Telefunken de 20 kW, i els camions podrien portar un generador elèctric, les antenes i un estudi, i no pas l'emissor que seria el de RAC.



El 1937 es culmina l'obra del Centre Emissor de RAC a Viladecans, però de les dues torres de 95 metres només se n'acaba una, quedant-se l'altra a mitges:



RAC emet en proves des de Viladecans amb un emissor americà RCA de 50 kW, però hi ha problemes de subministrament elèctric i s'ha d'instal·lar un generador. També les antenes molesten al tràfic aeri de l'aeroport del Prat i com el funcionament de l'emissora no acaba de rutllar es segueix emetent des de les Tres Torres de Barcelona.

Abans de l'entrada de les tropes franquistes a Barcelona s'inutilitzen les instal·lacions del centre emissor de Viladecans i s'enderroquen les torres del centre emissor. El locutor Teodor Garriga es fa càrrec de 100 quilos de material de l'emissora compostos per discs i gravacions de RAC en discs de pedra, que acaben perdent-se en l'exili i així acaba desapareixent la memòria de la Ràdio Associació de Catalunya (RAC) EAJ-15 republicana.


Restes de l'emissora a Can Rafoles, veient-se els pilars amb l'ànima de ferro.

Link a la situació de les restes de l'edifici a Viladecans.

- Ràdio Associació de Catalunya esdevé Radio España.

Les tropes franquistes es fan càrrec de l'EAJ-15 que passa a denominar-se Cooperativa Radio España, ja que encara hi queda algun cooperativista que aconsegueix que els diners pagats per Ràdio Associació de Catalunya per l'emissora Telefunken, 58.133,70 pessetes, siguin tornats a l'anomenada Cooperativa Radio España, la qual és liquidada el 8 d'abril de 1941, i és transformada en Radio España de Barcelona.

-Situació actual.

Acabat el franquisme l'EAJ 15 s'anomenava Radio Reloj Radio España de Barcelona, al 1977 va passar a ser la Cadena Catalana, i des del 1990 és Onda Cero Radio, emetent actualment pels 540 kHz de l'ona mitjana.

Amb la democràcia també va ser restituïda la Ràdio Associació de Catalunya, ara gestionada pel Grupo Godó, comprenent les emissores de FM RAC 105 i RAC 1, que és l'actual líder d'audiència a Catalunya.

                                                                                                                               Jordi Brunet

Bibliografia:

ARTICLES:

“De com Televisió de Catalunya podria haver nascut a Viladecans, molt abans dels 80”, Josep Ginjaume.

Viladecans Punt de Trobada, núm. 48, pàgina 2. Xavier Calderé i Bel

ENLLAÇOS WEB:

https://puntviladecans.blogspot.com/2013/01/una-emissora-de-radio-viladecans-en-la.html

https://es.wikipedia.org/wiki/R%C3%A0dio_Associaci%C3%B3_de_Catalunya

https://ca.wikipedia.org/wiki/R%C3%A0dio_Associaci%C3%B3_de_Catalunya

https://es.wikipedia.org/wiki/R%C3%A0dio_Barcelona

https://salamancartvaldia.es/noticia/2021-05-03-rne-la-radio-que-nacio-en-salamanca-5596#pid=1

https://lacronicadesalamanca.com/334582-la-creacion-de-radio-nacional/

FOTOS DE LES OBRES:

http://bdh-rd.bne.es/viewer.vm?id=0000246985&fbclid=IwAR2rP1xNEGBBMSdp1sE18Pa1UMOuJdDzKVfj0Luzis8F2GX1MqjMeVSkcMg

LLIBRES:

REPÚBLICA TV, la Catalunya de la primera televisió

Francesc Canosa Farran








La meva vida i Ràdio Associació de Catalunya

Teodor Garriga

La radio en España (1896-1977) Una historia documental

Ángel Faus Belau

La radio en España (1923-1993)

Lorenzo Díaz

50 años de EAJ 15

José Manuel Salillas, Agustín Rafel Llena

2 comentaris:

  1. Pregunto...¿Entonces el centro emisor del llano del Campamento en Santa Coloma de Gramenet lindando con Badalona y Montcada i Reixac en que año fue inaugurado?, lo comento por qué he visto los planos originales del centro emisor y son de también de bastantes años atrás, creía que en su tiempo fue emisor de RACC, ya que utiliza el indicativo de EA-J15, actualmente onda cero Barcelona

    ResponElimina
    Respostes
    1. El centre emissor del Campamento del Llano al nord de Badalona, és de quan l'emissora ja era Radio España de Barcelona a finals dels anys 50 i actualment hi emet Onda Cero Radio pels 540 kHz.

      Elimina